Omgangsregels face-to-face afspraken

Graag ontmoet ik je (weer) face-to-face bij mij in de praktijk. Om de kans op verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk te beperken, neem ik maatregelen in mijn praktijk en wil ik omgangsregels met jou als cliënt afspreken.

Deze maatregelen en omgangsregels zijn gebaseerd op richtlijnen van het RIVM en de GGD en op de aanwijzingen van de koepelorganisatie RBCZ waar ‘Je ware zelf’ bij is aangesloten. Daarnaast heb ik rekening gehouden met de aard en omvang van mijn praktijk:

 • Een kleinschalige en persoonlijke praktijk voor psychosociale therapie met nooit meer dan vier sessies per dag en minimaal een uur tussenpauze tussen twee sessies;
 • Er is geen wachtruimte;
 • Bij de praktijk is een wc die alleen door bezoekers van de praktijk wordt gebruikt;
 • Als cliënt en therapeut zitten we in een ‘spreek-setting’ met een onderlinge afstand van tenminste 1,5 meter.
 • Er wordt zonder aanraking gewerkt, tenzij dit -zeer incidenteel- therapeutisch noodzakelijk is;

Gezondheidscriteria

Face-to-face sessies kunnen alleen plaatsvinden als zowel jij als cliënt (en jouw huisgenoten) en ik als therapeut (en mijn huisgenoten) geen griepachtige symptomen hebben die wijzen op COVID-19, in het bijzonder:

 • regelmatig hoesten, kuchen of niezen (voor zover geen hooikoorts); en/of
 • koorts (38° of hoger); en/of
 • kortademigheid

Wij zijn beiden verantwoordelijk voor het tijdig kenbaar maken van deze klachten vóór de praktijk bezocht wordt. De afspraak kan naar wens worden verzet of omgezet naar een online sessie.

Heb je een afspraak staan en ervaar je dergelijke klachten, dan hoor ik dat natuurlijk het liefst tijdig van je. Maar als het niet anders kan, dan is het geen punt om me dit desnoods last-minute te laten weten. De gebruikelijke afzegclausule geldt dan niet.

Heb jij of één van je huisgenoten geen last van bovengenoemde symptomen, maar wel van:

 • (neus)verkoudheid of loopneus;
 • keelpijn;
 • vage hoofdpijn;
 • onverklaarbare moeheid;
 • niet-herleidbare diarree of buikklachten?

Dan vraag ik je om ook hiervan vooraf melding te maken. We bespreken dan samen hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Bij twijfel van welke aard dan ook: neem contact op.

Omgangsregels

Tijdens het bezoek aan de praktijk gelden de volgende omgangsregels:

 • We geven elkaar bij binnenkomst en vertrek uiteraard geen hand;
 • Jas en schoenen houd je aan en doe je -indien gewenst- boven in de praktijk uit. Tas(sen) neem je mee de praktijk in.
 • We houden gedurende het hele bezoek een afstand van tenminste 1,5 meter;
 • We niezen en hoesten in de elleboog;
 • We gebruiken de hiervoor beschikbare tissues om onze neus te snuiten (de tissues gooien we gelijk in de pedaalemmer weg) en wassen daarna onze handen met zeep.

Preventieve maatregelen

Voor en na je bezoek maak ik contactpunten zoals deurbel, deurknop, deurklinken, trapleuningen, armleuningen e.d. schoon. Ook was ik mijn handen grondig met zeep en raad ik jou aan om hetzelfde te doen. Daarnaast zorg ik voor ventilatie van de sessieruimte tussen twee afspraken.

Verder:

 • Is er zeep en een schone handdoek in de praktijk;
 • Als er gebruik gemaakt wordt van de wc, dan maak ik deze naderhand schoon en plaats ik een schone handdoek;
 • Voorkom zoveel mogelijk onnodig aanraken onderweg naar en in de praktijk;

 

Hartelijk dank voor het nemen van de moeite om deze omgangsregels face-to-face afspraken te lezen en er rekening mee te houden als je de praktijk bezoekt.