home | Annet Enderink | contact | route | links | nieuws | english RSS Feed

15-2-2011

Vliegtuig metafoor

Regelmatig vertel ik de zogenaamde ‘vliegtuig metafoor’ aan mijn cliënten. Deze metafoor laat zien dat het niet egoïstisch is om jezelf voorop te stellen, integendeel. Als je jezelf voorop stelt, heb je in de regel meer aan anderen te geven. Laat mij deze uitspraak onderbouwen middels de metafoor.

Als de druk wegvalt in het vliegtuig, komen die zuurstof maskers naar beneden gerold. Iedereen die wel eens heeft gevlogen, is bekend met dit fenomeen. Stel, in het dagelijks leven vind je het belangrijker om anderen te helpen dan om jezelf voorop te stellen. Dan zou je geneigd zijn om eerst anderen, je kinderen, partner of anderen, te helpen hun zuurstofmasker op te doen. Zou je hiermee ver komen? Nee, want voordat je meerdere mensen hebt kunnen helpen, zul je zelf buiten kennis raken omdat je zelf geen masker op hebt. Geen gunstig resultaat dus.

Wat nou als je ervoor kiest om jezelf voorop te plaatsen en als eerste je eigen zuurstofmasker op te doen? Dan gaat het goed met jezelf en kun je daarna meer mensen helpen hun masker op te doen, zelfs als zij al buiten westen zijn.

Is dit niet wat er in het dagelijks leven gebeurt met de mensen die alsmaar geven aan anderen? Ze vergeten daarbij zichzelf en vinden het vaak ook egoïstisch om aan zichzelf te denken. Maar is dat ook zo? Hoe egoïstisch is het om ervoor te zorgen dat jij dusdanig goed voor jezelf zorgt dat je voldoende energie hebt om je eigen motor draaiende te houden en dat je genoeg energie over hebt om anderen te helpen indien dit wenselijk is?

Meer inspiratie


Website by Graphic Web Development